Forskningen runt digitala informationssystem och affärssystem är väl etablerad och har funnits sedan 1970-talet. Sverige är nu inne på tredje generationens affärssystem. Det finns mängder med studier som visar på implementeringar som gått fel (ibland drivit verksamheten till konkurs) men också studier på vad som har fungerat.
Den digitala utvecklingen i bygg- och anläggningsbranschen är eftersatt. Företag i branschen har optimerat och bitvis digitaliserat sina egna processer i stället för att se vinster med att utbyta information mellan sig på ett digitaliserat språk som databaser kan läsa. Vid digitalisering av branschen bör man inte endast fokusera på att digitalisera den nuvarande etablerade byggprocessen. I stället vill studien uppmuntra till att dra lärdomar av processer från andra branscher.
Nedan är ett kortare utdrag från mitt examensarbete. Här under jämförs sex grundläggande faktorer för affärssystem med i studien framtagna fakta för byggbranschens digitalisering och BIM som samarbetsform som närmare presenteras i examensarbetet.
Punkt 1, I affärssystem ska flera juridiska enheter kunna samverka.
Fakta har i studien framlagts att byggprocessen består av flera aktörer i en kedja av beslut. Det har även framlagts forskning på att det finns ett behov för bättre samarbete mellan aktörer.
Punkt 2, Affärssystem möjliggör informationsutbyte mellan parter.
Fakta har framlagts i studien att det finns ett ökat behov av informationsutbyte mellan parter genom hela byggprocessen.
Punkt 3, Affärssystemets processer ska ta hänsyn och hjälpa till att uppfölja lagar, krav, mål och policys.
Det framhålls ofta att: ”…”ett affärssystems främsta styrka är att effektivisera processer som är möjliga att i hög grad standardisera.”
Fakta i studien har framlagts att 80 procent av processerna är samma för alla byggprojekt. Endast 20 procent av processerna är unika för ett enskilt projekt.
Uppföljning av krav, mål och policys är bristfällig i byggprocessen.
Arbete pågår i frågan genom exempelvis Smart Built Environment projektet – Systematisering av hållbarhetskrav genom hela byggprocessen,
Punkt 4, Gemensamma molnbaserade databaser för delning av information.
Fakta i studien har framlagts att byggbranschen har påbörjat att använda gemensamma databaser för delning av information. Som detta diskuteras i avsnitt 7.1.3. utnyttjas inte tekniken till fullo och det förekommer varierade krav och utförande.
Punk 5, behov av standarder för att fungera.
Fakta i studien har framlagts att byggbranschen har behov av att se över standarder. Arbetet har påbörjats vilket bland annat lyfts fram i avsnitt 6.2 Samverkansprojektet Cederhusen – standardiserade processer och digitalt processtöd.
Studien har lyft fram CoClass som klassifikationssystem för hela livscykeln och GTIN för ökad spårbarhet. Smart Built Environment projektet – Systematisering av hållbarhetskrav genom hela byggprocessen (avsnitt 6.3) samt Samverkansprojektet Cederhusen – standardiserade processer och digitalt processtöd, automatiserad LCA-beräkning med hjälp av CoClass (avsnitt 6.2), visar hur man kan applicera dessa verktyg för att effektivisera nuvarande processer.
Punkt 6, Flera programvaror ska kunna samverka.
Fakta i studien har framlagts att BIM består av flera programvaror och att det finns ett behov för dessa att samverka för att utbyta och sammanställa information.
Studien sammanfattar: